WEB TASARIMDomain(alan adı) web dilinde bir internet sitesine erişebilmek için gerekli olan web adresine verilen isimdir. Domain ile ilgili şunu söylememiz mümkündür: eğer bir web tasarım hizmeti almak istiyorsanız her şeyden önce markanıza/işinize ait domain(alan adı) alınarak sürece başlamanız gerekecektir.
Domain satın alma işlemini takiben ilgili web adresinde sunulacak içeriğin barınacağı bir hosting(paylaşımlı depolama alanı) veya server(bağımsız depolama alanı) alınması gerekmektedir.
Domain konusunda dikkat edilmesi gereken husus bir domain sahibi olmanız, bir web sitesine sahip olduğunuz anlamına gelmemektedir. Pek çok freelancer web tasarımcı sizden afaki ücretler talep edip istediğiniz domain alımını gerçekleştirip size web siteniz olduğunu söyleyerek sizi aldatabilmektedir.
Alba Web Tasarım Hizmetleleri olarak almak istediğiniz domain için kullanılabilirlik kontrolünü gerçekleştirerek domain alım işlemini ek bir ücret ödemeden sizin adınıza biz tamamlıyoruz.
Hosting Nedir?
Hosting(paylaşımlı depolama alanı) bir web sitesi içinde yer alan bütün bilgilerin(yazılar, görseller, videolar, dosyalar,vb.) saklandığı depolama alanıdır. Mantık olarak ise server 1000 metrekarelik bir arsa ise hosting o arsa içinde size ayrılmış olan 100 metrekarelik bir alanı ifade etmektedir. Eğer çok kapsamlı bir web sitesi tasarlanmıyorsa depolama alanı olarak hosting hem ekonomik hem de kullanışlı olacaktır. Ancak web sitesinde gerek fazla içerik sunulacaksa, gerekse de web siteniz yoğun bir ziyaretçi trafiğine açık olacaksa o zaman hosting yetersiz kalabilir ve sitenizde hem sayfa yükleme süreleri uzar, hem de arama motorları sitenizi hantal olarak algılayacağı için arama sonuçlarında başarıya ulaşmanızı engelleyecektir.
Hosting hizmet sağlayıcıları genellikle hosting hizmetini ihtiyaç doğrultusunda farklı paketler olarak sunarlar. Yukarıda verdiğimiz örnekten de hareketle:
A Hosting Paketi: 1000 metrekarelik bir arsayı 250 metrekarelik 4 eşit parçaya böler ve 4 farklı kullanıcı için kullanılabilir hale getirir. Paketin yıllık hosting fiyatı 1.500 birim paradır,
B Hosting Paketi: 1000 metrekarelik bir arsayı 200 metrekarelik 5 eşit parçaya böler ve 5 farklı kullanıcı için kullanılabilir hale getirir. Paketin yıllık hosting fiyatı 1.300 birim paradır,
C Hosting Paketi: 1000 metrekarelik bir arsayı 100 metrekarelik 10 eşit parçaya böler ve 10 farklı kullanıcı için kullanılabilir hale getirir. Paketin yıllık hosting fiyatı 700 birim paradır,
Bu örneğimizden hareketle şayet sizin talepleriniz için 100 metrekarelik bir alan yeterli olacaksa 250 metrekarelik bir alan için fazladan 800 birim ödeme yapmanıza gerek kalmayacaktır. Ancak sizin işiniz için 200 metrekarelik bir alana ihtiyacınız varsa 100 metrekarelik yetersiz ve kullanışsız bir alan için boşuna 700 birim ödeme yapmamanız daha doğru olacaktır.
Hosting konusunda da yaşanan en büyük aldatmacaların başında ortak hosting kullanımı yer almaktadır. Yine bazı freelancer web tasarımcılar tarafından bir hosting için hizmet verdiği birkaç farklı kullanıcının sitesini kullanıcıların haberi, bilgisi, onayı olmaksızın aynı hosting altında barındırabilmekte, bunun da web sitenizde kasma ve donma gibi sorunların yanısıra kullanıcılardan birinin yapacağı bir hata sonucunda web sitenize virüs veya korsan yazılım riskini davet etmektedir.
Alba Web Tasarım Hizmetleri olarak hosting alımı için de sizlerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda hosting paketlerini analiz edip sizin için en uygun hosting hizmetini sizlere sunuyor, bu sayede yukarıda da bahsettiğimiz web sitenizde güvenlik açığına sebep olabilecek durumların önlemini almış oluyor, sitenizi en sağlıklı şekilde kullanmanızı sağlıyoruz.
Server Nedir?
Server için çok bir şey söylememize gerek kalmadığını düşünebilirsiniz. Neticede 1000 metrekarelik bir arsanız varsa oraya her şeyi koyabilirsiniz. Ama ne yazık ki durum bundan ibaret değil. Çünkü yaptığınız işin büyüklüğü karşısında 1000 metrekarelik bir arsa da yetersiz olabilir. Veya 1000 metrekarelik arsa içinde hareket etmenin zorluğu işinizi yavaşlatabilir. Hatta belki de arsanın zemini bile sizin yapmak istediğiniz şey için elverişli olmayabilir.
Arsa-tarla derken kafanızı karıştırmamak adına durumu örneklendirdiğimizi belirtmek ister, emlak kısmını bir kenara bırakarak tekrar konumuza dönersek: server konusunda da şunu diyebiliriz ki en sık kullanılan server çeşitleri şu şekildedir:
- VDS Server
- VPS Server
- Cloud Server
- Dedicated Server
VDS Server
VDS server türleri bütün kontrolü size bırakan server türüdür. Satın aldığınız server ile ilgili CPU, RAM, Disk ve benzeri bütün kaynak kullanımları sizin kullanımınıza sunulmuş olup kaynak kullanımınız kapasitenin çok daha altında bile olsa bu kaynaklar sadece size ait olacaktır. Ayrıca VDS sunucu kaynaklarınızı ihtiyaçlarınız doğrultusunda ayarlayarak daha verimli kullanabilirsiniz. Sanallaştırma teknolojileri ile yapılandırılan VDS sunucularda web siteniz veya aplikasyonlarınız çok daha verimli bir performansla çalışır ve bu durum da kullanıcı deneyimini en üst seviyeye çıkartacaktır. Genellikle hosting hizmetlerinin sebep olabileceği kaynak sınırlamasına maruz kalmadan yüksek bir performans ile server kullanımı gerçekleştirebilirsiniz.
VPS Server
VPS server, sizin kullanımınız için sunucunun sanallaştırma yazılımları ile birden çok sunucuya bölünerek kaynakları en optimize şekilde kullanmanıza olanak sağlayan server çeşididir. Sanallaştırma sonrası hizmetinize sunulan kaynaklar orta ve büyük ölçekli web siteleriniz için optimum bir performans sağlayabileceği gibi bu server için küçük ölçekli birden fazla siteyi sorunsuz barındırabileceğini de belirtmek mümkündür.
Cloud Server
Cloud server, adından da anlaşılacağı üzere bulut server sistemidir. Bu serverlar için fiziki sunuculardan kendine has bir sanallaştırma ile oluşturulduğunu ve otoritelerce güvenli olduğu kabul edilen sunucu türleridir.
Dedicated Server
Dedicated server, sunucu kurulumundan itibaren süreç tamamen satın alan tarafından organize edilmekte olup bu sunucu türleri için en yaygın kullanılan server markaları şu şekildedir: Dell, HP, Intel, Supermicro.